Skandinavisk tapetdesign sedan 1930

Duro startade i Hagaström i Gävle 1930, i en gammal tobaksfabrik från slutet av 1800-talet. Målsättningen var att tillverka slitstarka och tåliga tapeter av högsta kvalitet och därför fick företaget namnet Duro, vilket betyder stark och varaktig. Duro är en av få tapetfabriker som har överlevt och idag är vi belägna i Sveriges äldsta tapetfabrik, och använder fortfarande våra originalmaskiner från resans början. Hela tillverkningsprocessen sker innanför våra väggar, och från skiss till färdig produkt tar en kollektion totalt ett år att tillverka. Vi är stolta över vår skandinaviska tapettradition!

Duros tapeter andas skandinavisk design och vi har också som mål att ta fram miljövänliga tapeter. Vår verksamhet representeras av kvalitetsprodukter men även service mot våra kunder, vilket vi alltid prioriterar.

Tapeter

Duro – Skandinavisk tapetdesign

Flera av kända svenska formgivare bidragit till Durotapetens utseende genom åren. 1930–1950 satsade Duro exempelvis på konstnärstapeter av Viola Gråsten och Sigvard Bernadotte. 1960–1970 var det kända namn som 10-gruppen och Inez Svensson. Idag har vi vår egen designstudio som arbetar i ett fast team av designers, men även i samarbetan med formgivare som Heli Parkkila och Ulla Gustavsson.

Svenskt hantverk från Gävle

Våra tapeter är tryckta med traditionell tryckmetod, då vi använder upp till 10 gånger så mycket färg som med andra tryckmetoder.

Det ger tapeterna en känsla av handtryck samtidigt som vi trycker allt från små detaljer till stora tryckytor. Vi åstadkommer detta med en kombination av traditionell teknik, skickligt hantverk hos våra tryckare och modernt datorstöd. Duros tapetfabrik är placerad i Gävle. 

Utveckling och kvalitetssäkring

I Duros egna laboratorium arbetar vi ständigt med produktutveckling. För att kvalitetssäkra våra tapeter tillverkas all vår färg och ytlack på Duro. På laboratoriet förfinas färgrecept och här kontrolleras papper, råvaror, tapeternas slitstyrka mm. Kvalitetssäkringen fortsätter sedan under botten- och mönstertryck och vid uppspolning på tapetrullar.

fabrik6

Tapetsera

Duro – miljövänliga tapeter

Vi har sedan decennier tillverkat en tapet som inte skadar miljön. Alla färger och lacker är vattenburna och helt fria från lösningsmedel och PVC. När vi väljer nya material är miljövänligheten ett viktigt kriterium. Det ger oss även en bra arbetsmiljö i och utanför fabriken. Överskottsfärg tar vi hand om på ett miljövänligt sätt. Pappersavfall omvandlas till värme. Allt vi gör genomsyras av hänsyn för miljön.

fargflaskor 200363180-001 lab

02_riksvapen_4farg_20_60mm-[Konvert]

Kunglig hovleverantör

Duro har blivit utnämnd till Kunglig Hovleverantör av våra tre senaste regenter, första gången skedde detta redan 1946.
Idag delar vi äran med omkring 120 andra företag. Det innebär att Kungliga Hovet använder våra tapeter. Det ger såväl tapeterna som företaget ett uppskattat erkännande. Att kungafamiljen och hovet dessutom är restriktiva med utmärkelsen gör den än mer uppskattad.

Kontakta oss

Duro Sweden AB
Box 907
801 32  GÄVLE
Tel: 026-65 65 00
Fax: 026-65 65 01
headoffice@durosweden.se