Den folkkära och kultförklarade Gammalsvenska kollektionen – nu som QuickUp tapet.

I bild: 003-06 Gysinge röd; 686-03 Dahlströmska gården grå; Astrid blå; 697-03; 694-01 Britas hus rosa. 

Den Gammalsvenska QuickUp kollektionen innehåller 15 olika mönsterbilder, varav två känns igen från tidigare. Med dom olika färgställningarna är det totalt 42 olika tapeter och två bårder. Liksom tidigare består kollektionen av efterbildningar av äldre originaltapeter. Mönsterbilderna är noggrant återskapade från gamla tapetfragment från olika tidsåldrar och stilar. Tapeter i nyrenässans, rokoko, gustaviansk och allmogestil finns representerade tillsammans med olika jugendstilar.

Gammalsvenska tapeter har blivit något av ett begrepp bland tapetälskare, något som är lätt att förstå eftersom Duros Gammalsvenska kollektion på papper har varit aktuell sedan 1968 då den släpptes första gången. Flera mönster har blivit folkkära klassiker och lever vidare i nya Gammalsvenska kollektioner medan andra mönster tillkommer då intresset för tapethistoria och olika tidsepoker växer och tar nya riktningar. En annan bidragande faktor till succén med Gammalsvenska kollektionen är att vår tryckbild har ett uttryck som står handtrycket nära. En förutsättning för ett bra resultat vid återskapande av gamla tapetoriginal, samtidigt som våra tapeter håller en oerhörd god kvalitet och ljusbeständighet.

I bild: 692-02  Ramsjö grön;  689-02 Renshammar blå; 687-01 Svindersviken; 696-03 Lydias gård grön.

Arbetet med den ”nya” Gammalsvenska kollektionen är mycket omfattande och tidkrävande, då det rör sig om att förvalta gamla mönster och tapetfragment. Det är i regel ett mycket större arbete som krävs för att återskapa gamla mönster mot att rita helt nya.

Dom gamla mönstren är ett kulturhistoriskt arv som inte bara passar i gamla hus. När de gammalsvenska tapeterna lanserades i slutet av 1960-talet användes de överallt, från slott och herrgårdar till nybyggda lägenheter i miljonprogrammets bostadsområden. Det är något för vår tid att ta efter, säger Ingela Boström sakkunnig byggnadsantikvarie och författare till Tapetboken – papperstapeten i Sverige.

Den senaste uppdateringen av Gammalsvenska kollektionen gjordes 2011 och kommer finnas kvar parallellt med Gammalsvenska QuickUp.

I bild: Tapetfragment från Duros arkiv; 687-01 Svindersviken i produktion. 

 

En ny produkt lades till i varukorgen