Svensk tapetdesign sedan 1930

Duro startade i Hagaström i Gävle 1930, i en tobaksfabrik från början av 1900-talet. Målsättningen var att tillverka tapeter av högsta kvalitet och därför fick företaget namnet Duro, vilket betyder stark och varaktig. Duros tapeter andas skandinavisk design. Vi är en av få tapetfabriker som har överlevt och idag är vi belägna i Sveriges äldsta tapetfabrik, och använder fortfarande våra originalmaskiner från resans början. Hela tillverkningsprocessen sker innanför våra väggar, från skiss till färdig produkt. Vi är stolta över vår skandinaviska tapettradition!

puff-startsida

 

Svensk tapetdesign

Flera av kända svenska formgivare bidragit till Durotapetens utseende genom åren. 1930–1950 satsade Duro exempelvis på konstnärstapeter av Viola Gråsten och Sigvard Bernadotte. 1960–1970 var det kända namn som 10-gruppen och Inez Svensson. Under 1980- och 90-talen samarbetade Duro bland annat med Chiqui Mattson. Idag har vi vår egen designstudio som arbetar i ett fast team av designers, där formgivarna i hög grad fyller Duros varumärke med ett innehåll. Vi fortsätter även samarbeten med formgivare som Heli Parkkila, Ulla Gustavsson och Ernst Kirchsteiger. Allt detta har bidragit till Duros framgångar även på marknader utomlands, och gett varumärket en innebörd!

Duro eftersträvar ett brett utbud av tapeter i olika färger, stilar och mönster. I sortimentet finns både QuickUp-tapeter som limmas direkt på väggen och klassiska papperstapeter. Modern enkelhet och tradition. Tradition och enkelhet präglar utbudet av kollektioner och Duros kollektioner skall spegla skandinavisk interiördesign.

 

bella

Hantverk från Gävle

Våra tapeter är tryckta med en mer traditionell tryckmetod, där vi använder upp till 10 gånger så mycket färg som med andra tryckmetoder. Durotapeten ska ge dig en känsla av handtryck och kvalitet, samtidigt som vi trycker allt från små detaljer till stora tryckytor. Vi åstadkommer detta med kombinationen av traditionell teknik, skickligt hantverk hos våra tryckare och modernt datorstöd. Duros tapetfabrik är placerad i Gävle och legat där sedan verksamhetens start 1930. Vår verksamhet representeras av kvalitetsprodukter men även service mot våra kunder, vilket vi alltid prioriterar.

valstillverkning

Duros tapeter & kvalitetssäkring

I Duros egna laboratorium arbetar vi ständigt med produktutveckling. För att kvalitetssäkra våra tapeter tillverkas all vår färg och ytlack på Duro. Valet av pigment gör att tapeterna inte ska påverkas av ljus. På laboratoriet förfinas färgrecept och här kontrolleras även papper, råvaror, tapeternas slitstyrka, ljustålighet mm. Kvalitetssäkringen fortsätter sedan under botten- och mönstertryck och vid uppspolning på tapetrullar.

Genom ytskiktet är tapeterna oömma och lätta att skära. Det gör också tapeterna tvättbara med både tvål och vatten. Det ska vara enkelt att tapetsera, och resultatet skall vara bestående under många år!

Läs mer om detta i vår produktspecifikation.


Titta in hos oss på Duro

Miljövänliga tapeter

I Duros egna laboratorium arbetar vi ständigt med ett miljötänk. Vi har sedan 1960-talet etablerat ett unikt miljöarbete och tillverkat tapeter som inte skadar miljön. Alla färger och lacker är giftfria, vattenburna och helt fria från lösningsmedel och PVC. Överskottsfärgen tar vi sedan hand om på ett miljövänligt sätt. När vi väljer nya material är miljövänligheten ett viktigt kriterium. Det ger oss även en bra arbetsmiljö i och utanför fabriken. Pappersavfall vid framtagning av tapeter omvandlas alltid till värme. Allt vi gör genomsyras av hänsyn för miljön.

Läs mer om detta i vår miljöspecifikation.

Allt detta ger oss även en bra arbetsmiljö, i och utanför fabriken. Allt vi gör genomsyras av hänsyn för miljön.

02_riksvapen_4farg_20_60mm-[Konvert]

Kunglig hovleverantör sedan 1946

Duro har blivit utnämnd till Kunglig Hovleverantör av våra tre senaste regenter, första gången skedde detta redan 1946. Detta innebär att det Kungliga Hovet använder våra tapeter. Det ger såväl tapeterna som företaget ett uppskattat erkännande. Att kungafamiljen och hovet dessutom är restriktiva med utmärkelsen gör den än mer uppskattad. Idag delar vi den stora äran med omkring 120 andra svenska företag.

Måhända speglar utmärkelserna Duros högt ställda kvalitetskrav.

Läs mer om vad det innebär att vara Kunglig Hovleverantör  här.
En ny produkt lades till i varukorgen