Frågor och svar tapetsering

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om tapeter och tapetsering. 

692-06_n_rbild_2

Hur räknar man ut anatal rullar?

Våra tapetrullar är 53 cm breda och 10 m långa. Vid en takhöjd på 2,40 m får du ut cirka 4 våder per rulle och cirka 3 våder om tapeten behöver mönsterpassas. 

Åtgången av tapeter beror på väggens bredd och höjd, samt om rummet har dörrar eller fönster. Det alltid bra att beställa en rulle extra för att vara på den säkra sidan, då detta är en uppskattad uträkning av tapetåtgången. 

Använd gärna vår tapetkalkylator

Är alla tapetlim lika bra och fungerar till alla era tapeter?

Både ja och nej. Det viktigaste är att du använder ett tapetlim som är avsett för din tapet. Det står alltid rekommenderad limtyp på rullens förpackning. Är du osäker så hjälper gärna personalen i din butik dig att hitta rätt. 

Läs mer om tapetsymboler här

Hur ser er brandklassning av tapeter ut?

Samtliga av Duros tapeter är brandtestade och klassade utifrån gällande europeisk standard, EN 13501-1:2002. Resultaten visar att alla tapeter besitter egenskaper som ger dem den bästa klassen som går att ha för brännbart material som tapeter dock är. ​

Detta innebär att Duros non-woven tapeter får användas i utrymningsvägar, offentliga möteslokaler osv. på underlag som har lägst klass A2-s1, d0 (gips).

Varför blir det blåsor på tapeten?

Att det är blåsor på en tapet, precis efter uppsättningen är helt normalt. Det brukar ta ungefär ett dygn innan blåsorna lagt sig. Är de kvar efter den tiden kan det finnas flera olika orsaker.​

- Rekommenderad liggtid har inte följts.​
- Limmet har torkat fläckvis.​
- Tapetens ytskikt kan vara mycket tätt (då krävs längre torktid).​
- Underlaget suger långsamt vilket ger längre torktid.​
- Det nya limmet löser upp underliggande tapetlager​
- Temperaturen i rummet är för låg för att limmet ska kunna torka ordentligt, eller så kan det bero på att väggen är för kall och fuktig.

Varför glider skarven isär?​

Antingen för att fel lim har använts eller så kan någon ha försökt att dra tapeten på plats. 

Hur kommer det sig att tapetskarven reser sig?

Troligtvis för att för lite lim använts vid tapetseringen. Tapetskarven har då hunnit torka innan tapeten kommit på väggen. 

692-05