Gamla fragment blir till nya tapeter

Minns ni tapetuppropet som vi startade i december? Vi efterlyste gamla fragment i sociala medier med förhoppningen att hitta ett par nygamla guldkkorn att göra tapeter av. Vi har fått in nära tusen bidrag och nu jobbar vi för fullt med att sortera och arkivera.

För första gången på̊ fem decennier har vi bett allmänheten om hjälp att hitta fler mönster. Efterlysningen av gamla fragment gick ut på̊ sociala medier strax innan jul. Nu har nära tusen av er visat och diskuterat vad ni hittat. Och det ramlar fortfarande in bidrag.


Vi på Duro arbetar kontinuerligt med att bedöma, sortera och arkivera fragmenten som skickas till oss. Ofta kommer dem med spännande historier som är minst lika viktiga som själva tapeterna. Kanske har en kung suttit framför en tapet eller någons farmor druckit saft framför en annan. Det är ju ofrånkomligt att skapa minnen med tapeter. 


Förra gången vi efterlyste gamla tapeter var på̊ 1970-talet. Det var ett samarbete med Riksantikvarieämbetet som såg att det var svårt att få tag på̊ riktiga grejer till restaureringar. Ett upprop gjordes i tidningen Land och vinnaren skulle få sin tapet upptryckt. Då kom det in vanvettigt mycket mönster. 8000 av dem arkiverades på̊ Länsmuseet i Gävle. Tävlingen ledde till en av våra första utvidgningar av historiska tapeter.


Och nu är det dags igen. Ni har kanske redan gissat att det kommer en ny gammalsvensk kollektion? Vi har arbetat med den ett bra tag nu och ett par av mönstrena kommer faktiskt från er. Tills det är dags för lansering hoppas vi kunna dela med oss av en del av det ni skickat in, både fragment och historier.