Möt Johanna Skånmyr, designern bakom Kusten och Strå

I Johannas ateljé i Göteborg skapas det hela tiden och doften av akryl och olja slår emot dig när du kliver in. Johanna har drivit Studio Gul sedan 2011, då hon lämnade Borås Wäfveri för att bli egen, något hon aldrig ångrat.

Johanna gör framför allt mönster för tryckta produkter inom mode och heminredning. Samtidigt målar hon tavlor i akryl och olja. Hon gör många olika typer av mönster och målar alltid dessa för hand till en början. Att använda flera typer av material och verktyg för att få fram olika uttryck är en naturlig del av arbetet och något hon har använt sig av i framför allt i arbetet med mönstret Kusten. Kusten är ett av två mönster hon skapat på uppdrag av oss till denna kollektion.

Den perfekta matchningen

Att vi valde att samarbeta med Johanna är helt enkelt för att hennes stil är modernt skandinaviskt och så även kollektionen Hav & Land.

Det jordnära flätmönstret Strå och muralmönstret Kusten är precis så havsnära vi vill vara med kollektionen. Inspirationen till mönstret Kusten kommer faktiskt från hennes minnen från somrar hon seglat på östkusten. Alla soluppgångar, alla solnedgångar, alla vågskvalp och hissade segel, alla vindar och kanske framför allt, alla bad.

Strå finns i färgerna:

  • Vit, art.nr: 610-01
  • Beige, art.nr: 610-02
  • Mörkgrå, art.nr: 610-03

”När jag gjorde mönstret Kusten använde jag både penslar och spatlar och målade stort redan från början. Jag ville skapa ett mönster där både hav och land finns med i ett naturligt samspel.

När alla motiv och bakgrundslager var färdiga började arbetet med att sätta ihop mönstret i ett harmoniskt flöde, till en rogivande vy över vatten och land.” /Johanna Skånmyr

”Naturen finns nästan alltid med, på ett eller annat sätt.” /Johanna Skånmyr

Kort CV

Studio Gul – Johanna Skånmyr AB, Göteborg 2011-

Designer, Borås Wäfveri AB, Borås 2004-2010

Utbildning University of the Arts London, London – Textile Design BA 2001-2004